Reprezinta prezenta bacteriilor in tractul urinar. Prin multiplicarea acestora se dezvolta diverse boli, care netratate se pot complica si pot duce chiar si pana la deces.

Ce tipuri de infectii urinare exista?
Infectiile urinare, in functie de localizarea lor se clasifica in mare in infectii ale tractului urinar inferior si prin complicarea acestora se dezvolta infectii ale tractului urinar superior.

Care este cea mai frecventa infectie urinara?
Cea mai frecventa infectie urinara este infectia acuta a vezicii urinare (cistita acuta), ce se intalneste in cea mai mare proportie la femei si este cel mai des cauzata de microorganismul Escherichia Coli.

Care sunt simptomele cistitei acute?
Cistita acuta se manifesta la femei prin dificultate si usturime la urinare, urinari dese si nevoia de a merge imediat la toaleta la aparitia senzatiei de urinat. De asemenea in cadrul acestei boli poate apare sangele in urina, uneori si cheaguri de sange, simptom ce impune prezenta de urgenta la medicul specialist urolog pentru a exclude alte boli urologice mai grave.

Ce alte tipuri de infectie urinara exista?
Alte infectii urinare des intalnite sunt:
-prostatita acuta – infectia bacteriana acuta a prostatei- se manifesta cu simptomele mai sus mentionate insotite de  urinare dificila, scaderea presiunii jetului urinar, febra, frisoane si o stare generala alterata
– pielonefrita acuta – infectia acuta a rinichiului – se manifesta ca o durere la nivelul spatelui, febra, frisoane, urina tulbure, insotita sau nu de simptome de cistita acuta
– uretrita – infectia acuta a canalului urinar -se manifesta ca usturimi intense la urinar insotite de scurgeri si secretii abundente exteriorizate prin canalul urinar

Cum ma afecteaza?
Infectiile tractului urinar trebuie depistate si tratate complet cat mai precoce intrucat prin complicarea acestora se poate ajunge la infectia generalizata a organismului numita urosepsis, care poate duce la deces.
La primele simptome este necesara prezentarea la medic pentru a putea demonstra prezenta infectiei si pentru a o putea trata cat mai corect.

Tratament antibiotic la primele simptome- da sau nu?
Multi pacienti care se prezinta la urolog si-au autoadministrat antibiotic si se prezinta fiindca tratamentul nu a functionat sau fiindca au prezentat deja infectii urinare repetate. Din cauza acestei practici foarte multi pacienti, in momentul cand se prezinta la doctorul urolog prezinta deja complicatii uneori ireversibile sau au infectii cu germeni extrem de rezistenti la antibioticele obisnuite, ce necesita tratament perfuzabil si internare in spital.

Ce facem la primele simptome?
Prezentarea la un medic urolog bun la primele simptome aduce mai multe beneficii:
– tratarea corecta a unei infectii
– depistarea unor complicatii a infectiilor urinare anterioare
– depistarea unor factori favorizanti pentru infectiile urinare
– depistarea altor boli ale tractului urinar
–  trimiterea spre alti medici specialisti in cazul depistarii unor boli in alte organe.

Astfel la aparitia simptomelor urinare, nu luati tratament antibiotic! De ce?
– Exista riscul sa va faceti rau singuri prin complicarea infectiei
– Nu puteti efectua urocultura – analiza prin care se demonstreaza infectia si arata ce antibiotic este cel mai potrivit pentru dumneavoastra – decat la 5-7 zile de la utima doza de antibiotic