Ce inseamnă? Infecțiile cu transmitere sexuală se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Pot fi de natura

  • bacteriană: chlamydia, gonorea și sifilis
  • Virală : hepatita b si c, herpesul genital, hiv si papiloma virus( hpv)
  • Parazitica: trichomonas

Cum se manifestă? Prin secreții uretrale, vaginale, ulcerații, durere la contact sexual, durere în abdomenul inferior. Multe dintre aceste infecții nu dau simptome inițial, ceea ce inseamnă un risc foarte ridicat de a  transmite boala.

Cum ma afectează ? Pe lângă simptomele deranjante, aceste boli, netratate, pot duce la infertilitate, disfuncție erectilă, boli cronice dureroase sau inflamatorii.

Cum ma pot proteja? Folosirea prezervativului ( alte metode de contraceptie nu impiedică transmiterea infectiilor ) , vaccinarea, educația sexuală.

Medicul urolog (bărbați) și medicul ginecolog ( femei ) sau medicul dermato-venerolog sunt cei care diagnostichează și tratează aceste boli. Din păcate, datorită neprezentării la timp la medic, în unele cazuri tratamentele sunt foarte dificile, costisitoare și de lungă durată, câteodată cu rată de vindecare ce nu atinge 100%.

De aceea, vă sfătuim, insistent, următoarele:

– la apariția oricărui simptom, mergeți la medic

– folosiți întodeauna prezervativul, dacă nu aveți un partener de lungă durată

– folosiți și educația sexuală în educația copiilor dumneavoastră; fără aceasta riscul de a suferi o astfel de infecție este major; anual, aproximativ 1 miliard de oameni au una din infecțiile cu transmitere sexuală.

– vaccinați-vă împotriva bolilor virale care odată asimilate, nu au vindecare – HVB, HPV

Vă așteptăm să vă putem ajuta !

Dr. Pîtea Alexandru, medic specialist urolog Arad