Urologia este o specialitate medico-chirurgicală ce se ocupă cu bolile aparatului urinar atât la bărbați cât și la femei și a aparatului genital la bărbat. Pentru a fi medic specialist în urologie un doctor trebuie să parcurgă atât facultatea de medicină cât și rezidențiatul în urologie.
Întrucât știința a evoluat considerabil privind opțiunile de diagnostic și tratament în urologie, în ultimii ani medicii specialiști urologi au inceput să se supraspecializeze în diverse domenii a urologiei.
Astfel au apărut urmatoarele :
• Andrologia – bolile aparatului genital ce duc la tulburari a fertilitatii la barbat (infertilitatea)
• Urologia sexualitatii – bolile aparatului genital ce duc la tulburari a functiei sexuale la barbat ( disfunctia erectila, ejacularea precoce)
• Urologia functionala – bolile aparatului urinar ce duc la tulburari ale urinarii atat la barbat cat si la femei ( adenom de prostata, prostatitele cronice, infectiile tractului urogenital, vezica hiperactiva, cistita interstitiala)
• Urologia oncologica – cancerele din sfera uro-genitala
• Urologia litiazei – litiaza renala, ureterala si a vezicii urinare
Atunci cand observam aparitia unei probleme in aceasta sfera, trebuie sa ne adresam unui medic urolog, intrucat bolile netratate sau tratate necorespunzator se pot complica si uneori pot ajunge cronice sau pot pune in pericol viata noastra.
In functie de problema aparuta, pentru cele mai bune rezultate, trebuie sa ne adresam unui urolog care se ocupa in principal de acele boli intrucat experienta si cunostintele aprofundate sunt cele mai importante.
Un medic urolog bun este cel care asculta, pune intrebari detaliate, evalueaza prin investigatii imagistice si de laborator cat mai variate si cel care ofera tratament personalizat.
Intrucat fiecare organism este diferit si tratamentul trebuie sa fie adaptat.
Variantele de tratament pot sa fie prin terapie medicala sau chirurgicala in functie de caz.
Tratamentul medical poate sa fie ori cu substante naturale ( fitoterapie ) sau cu substante chimice ( medicamente ).
Atunci cand situatia o permite cea mai indicata terapie initiala este cea care sa si vindece, nu cea care doar sa amelioreze simptomele pe moment si boala sa evolueze in continuare, simptomele reaparand la intreruperea tratamentului.

Întrebați urologul dumneavoastră despre cele mai bune investigații și cele mai bune tratamente pentru dumneavoastră.

Nu amânați evaluarea urologică la apariția modificărilor în sănătatea dumneavoastră.