Ce reprezintă?
Urologia funcțională se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul bolilor aparatului urinar inferior, ce se traduc prin alterări ale urinării ( prea des, dificultatea la urinat, pierderea de urină, durerea la urinat ) precum şi tulburările de dinamică sexuală ( disfuncție erectilă, ejaculare precoce )
Pe cine afectează? Aproximativ 25% din populație suferă pe parcursul vieții de boli sau simptome ce intră în aria de acțiune a urologiei funcționale, cum ar fi:
– vezica hiperactivă
– sindromul dureros vezical/cistita interstițială
– incontinența urinară şi prolapsul uro-genital la femei
– infecțiile de tract urinar
– simptome ale bolilor de tract urinar inferior la bărbat ( adenom de prostată, stricturi uretrale )
– disfuncție erectilă / ejaculare precoce
Ce face urologul specializat în această arie de afecțiuni? Prin discuția cu dumneavoastră evaluează simptomele de care suferiți şi se orienteaza spre o anumită boală; prin examenul clinic/ecografic poate găsi cauza organică a simptomelor; în funcție de vârstă, durata bolii şi stadiul acesteia vă recomandă cel mai eficient tratament.
Cum se tratează? În funcție de afecțiunea de care suferiți tratamentul este total diferit plecând de la schimbarea stilului de viață, tratament medicamentos până la tratament chirurgical.
Cum mă afectează? Aceste boli de obicei nu pun în pericol viața, dar scad semnificativ calitatea vieții pacienților. Întrucât multe simptome sunt considerate “delicate” de către pacienți, este foarte important ca aceştia să recunoască că se confruntă cu aceste probleme față de doctorul lor şi să ceară tratament astfel încât medicul dumneavoastră să vă poată direcționa către un urolog specializat în aceste afecțiuni. De asemenea este posibil ca dumneavoastră să vă adresați direct medicului urolog.
Datorită progreselor remarcabile din acest domeniu, acum majoritatea pacienților pot fi tratați fie prin tratament medicamentos sau prin tratament chirurgical minim invaziv.