Ce reprezintă?

Se defineşte ca o pierdere involuntară de urină, de la câțiva picături până la pierderea continuă de urină. Ea poate apărea în diverse circumstanțe, fiind astfel şi clasificată în:
1. Incontinență urinară de efort – pierderea involuntară de urină ce apare la creşterea presiunii intra-abdominale ( efort ) cum ar fi : râs, tuse, scremut, ridicarea unor greutăți, ridicarea din pat etc.
2. Incontinența urinară prin imperiozitate – pierderea involuntară de urină precedată de o dorință intensă de a urina.
3. Incontinența urinară mixtă – o combinație între cele 2 categorii descrise anterior.
4. Incontinența urinară prin prea-plin – apare foarte rar la femei datorită unei distensii importante a vezicii urinare, consecință a unei cauze obstructive (obstacol ) sau funcționale ( lipsa de contracție a vezicii urinare )
5. Incontinența urinară extra-uretrală – pierderea involuntară, continuă de urină în afara canalului urinar ( uretră ).

Pe cine afectează?

La nivel global 13% din femei suferă de incontinență urinară. Dintre acestea aproximativ jumătate prezintă incontinență urinară de efort. Pe parcursul vieții aproximativ 10% din femei o să necesite o operație pentru incontinență urinară asociată sau nu cu prolaps urogenital ( căderea vezicii urinare prin vagin – cistocel sau prolaps de compartiment anterior).
Există un risc semnificativ mai mare de apariție a incontinenței urinare de efort la femeile cu:
– istoric de naşteri pe cale vaginală
– obezitate
– constipație cronică
– boli respiratorii cronice
– menopauză
– exerciții/ efort fizic intens pe parcursul vieții
– radioterapie la nivel pelvin

Cum mă afectează?

Această problemă scade semnificativ calitatea vieții datorită senzației permanente de ud şi rece la nivelul zonei genitale şi la nivelul coapselor precum şi scăderea activității sociale şi sexuale datorită jenei, fricii de a nu emana miros de urină, atenției constante de a nu umezi lenjeria. Multe femei ce suferă de incontinență urinară evită să discute această problemă cu medicul lor şi consideră că această afecțiune este un element normal în procesul de îmbătrânire.

Ce face medicul urolog specializat în această arie de afecțiuni ?

Prin discuția cu dumneavoastră apreciază circumstanțele în care apare pierderea de urină, prin examenul clinic descoperă care este cauza incontinenței urinare şi în urma acestora poate încadra cu exactitate afecțiunea dumneavoastră într-una din categoriile descrise mai sus, lucru esențial pentru un rezultat terapeutic eficient.

Cum se tratează?

În funcție de tipul de incontinență urinară şi tratamentul este total diferit. În cazul incontinenței urinare de efort, în ultimii ani, datorită unor progrese importante în domeniu prin care s-au dezvoltat tehnici operatorii performante şi minim invazive, s-a dovedit că una din metodele eficiente şi de durată este intervenția chirurgicală pe cale vaginală. Aceasta constă într-o incizie la nivelul vaginului prin care se introduce o plasă de susținere special adaptată pentru canalul urinar ( uretră), ce formează o adevărată structură de rezistență ce împiedică ulterior pierderea de urină în timpul creşterii presiunii intra-abdominale (efort).