Cum ma afecteaza? Alterarea urinarii este cel mai des intalnit simptom al pacientilor ce se adreseaza medicului urolog. Atat barbatii cat si femeile, odata cu inaintarea in varsta, observa una sau mai multe modificari in timpul urinarii.
Intrucat exista foarte multe boli ce pot sa afecteze actul normal al urinarii, de multe ori simptomele prezentate de pacient nu pot sa indrume urologul spre un diagnostic complet si corect.
Cum inseamna uroflowmetria? in practica medicala curenta, masurarea atat a presiunii jetului urinar cat si a cantitatii de urina este o investigatie obligatorie pentru pacientii ce prezinta aceste simptome.
Aceasta investigatie se numeste uroflowmetrie, este o procedura total neinvaziva, ce aduce medicului urolog informatii foarte importante pentru un diagnostic corect si pentru a alege cel mai potrivit tratament.
De asemenea aceasta procedura este folosita ca metoda screening pentru pacientii cu adenom de prostata nou diagnosticati sau sub tratament.
Cum se efectueaza? In timpul procedurii pacientul este rugat sa urineze intr-un recipient in forma de palnie. Acest recipient este conectat la un dispozitiv ( uroflowmetru) , ce ‘traduce’ presiunea medie si maxima a jetului urinar, cantitatea de urina, durata urinarii, intr-un grafic interpretat ulterior de un medic urolog specializat in aceasta arie de afectiuni.
De ce este necesara? De multe ori, pacientii ce prezinta alterarea urinarii sunt diagnosticati si tratati incomplet deoarece medicul urolog se bazeaza pe aprecierea subiectiva a pacientului in privinta caracteristicilor urinarii, neavand o apreciere obiectiva a acesteia. De asemenea evolutia sub tratament a anumitor afectiuni nu se poate aprecia obiectiv fara aceasta investigatie.
O alta problema des intalnita de medicii urologi este persistenta problemelor urinare dupa operatia pentru adenom de prostata. Acestea apar de multe ori deoarece pacientul nu a fost diagnosticat complet iar evolutia sub tratament medicamentos nu a fost apreciata obiectiv prin aceasta investigatie.
Cine trebuie sa efectueze uroflowmetrie?
1.Orice barbat la care s-a stabilit diagnosticul de adenom de prostata trebuie sa efectueze aceasta investigatie atat inaintea initierii tratamentului medicamentos cat si ulterior la controalele periodice de specialitate. De asemenea inaintea operatiei de adenom de prostata este obligatorie aceasta investigatie.
2. Orice pacient ce prezinta alterarea urinarii.
3. Pacientii cu infectii urinare repetate.
4. Pacientii la care se ridica suspiciunea de strictura de uretra ( ingustarea canalului urinar ) atat inainte de operatie cat si ulterior.
5. Femeile ce prezinta incontinenta urinara sau dificultati in timpul urinarii.
Va asteptam !